Vad innehåller Crave? Del 1

Så här ser ingrediensförteckningen ut på proverna av Crave jag fått. Klicka för att förstora:

img_8789-crop.jpg

Det mest uppenbara är att bara en ingrediens har mängden angiven (“kolanut ext 10%”). Innan Crave kan börja säljas i Sverige så finns det vissa regler som ska följas och detta är ju ett bra tillfälle att nämna dem. Följande är några relevanta citat ur Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel (LIVSFS 2004:27).

26 § Ingrediensförteckningen skall omfatta samtliga ingredienser i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Förteckningen skall föregås av en lämplig rubrik som innehåller ordet ingrediens.

29 § Ingredienser i koncentrerade eller torkade livsmedel, som är avsedda att rekonstitueras genom tillsats av vatten, får anges efter proportion i den rekonstituerade varan, under förutsättning att ingrediensförteckningen följs av uttrycket ingredienser i den konsumtionsfärdiga varan eller ett liknande uttryck.

32 § Ingredienser som utgör mindre än 2% av den färdiga varan behöver i ingrediensförteckningen inte anges i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället, utan de får anges i annan ordningsföljd efter de övriga ingredienserna.

Taurin står som nummer två i ordningen, men “kolanut ext 10%” står efteråt, så om inte Crave innehåller mer än 10% taurin, vilket knappast är troligt, så behöver ordningen ändras.

Enligt EU-direktiv så gäller följande för koffein:

Om en dryck som är avsedd att konsumeras utan vidare beredning, eller efter rekonstituering av en koncentrerad eller torkad produkt, innehåller mer än 150 mg koffein/l, oavsett källa, skall följande text anges i märkningen i samma synfält som dryckens beteckning: “Hög koffeinhalt”.

Denna information skall följas av koffeinhalten i mg/100 ml angiven inom parentes och enligt bestämmelserna i artikel 13.2 i direktiv 2000/13/EG.

Det betyder att om koffeinhalten är som i en vanlig energidryck (320 mg koffein/l) så måste den halten också anges. Dock marknadsförs Crave som ett alternativ med låg koffeinhalt, så det kanske är mindre än 150 mg koffein/l.

I mitt nästa inlägg så tänkte jag bland annat skriva lite om Frukto-oligosackarider (FOS).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *