Taurin

Detta är den “magiska” ingrediensen för många energidrycker. Om taurin-halten i en 250 ml energidryck är 0,4% så innehåller den 1000 mg (ett gram) taurin.

Namnet taurin kommer från latinets taurus för tjur, då ämnet först upptäcktes i gallan på en oxe. Den taurin som förekommer i energidrycker är dock framställd på syntetisk väg.

Taurinets funktion är inte helt och hållet vetenskapligt utredd. Se även sidan om Hälsa och vetenskap.

Kemiskt sett har taurin formeln C2H7NO3S och molekylstrukturen ser ut som följer:

Taurin-molekyl

(Illustration: Geoff Martin)

Taurin som tillsats förekommer även i modersmjölkersättning (eftersom det finns i bröstmjölk) samt i foder till katter.

De flesta energidrycker på denna webbplats innehåller taurin, men i nedanstående energidrycker finns det inte:

[taurin-contains:!taurin]

41 reaktioner till “Taurin”

 1. Jag har sökt efter mer information angående de dödsfall som kopplats ihop med taurin-intag via energidrycker. Har du mer information om det?

 2. Jag undrar var man kan köpa Magic Energy Red/Blue eller V. Jag har ingen återförsäljare nära mig och undrar om jag kanske kan beställa ifrån någon webshop? Jag har googlat osv men hittar inget.

 3. Hej !
  Jag undrar om ni vet vilken av alla energidrycker som är bäst att dricka innan träning/match?

  1. Ingen. Ditt hjärta slår fortare vid både träning och när du dricker energidricka pga koffeinet och taurinet. Dessa två faktorer kan tillsammans leda till hjärtklappning.

  2. Drick ingen energidricka alls om du vill vara hälsosam, det är mitt råd.
   En cola skulle vara nyttigare än energidricka

 4. Matilda: Bra fråga! 🙂 Det enda jag vågar säga är att man nog ska komma ihåg att dricka vatten också.

 5. V energidryck utan den omdebatterade ingrediensen taurin finns att köpa på alla Pressbyråer och 7-eleven samt i många livsmedesbutiker (bl a Hemköp och Coop Forum).

  1. Nej, namnet taurin kommer från att man först upptäckte det i tjurgalla. Det används i kroppen för att spjälka mer fettrika maträtter

 6. Matilda: Jag skulle föreslå Powerade, istället för någon av dessa koffeindrycker, men om det nödvändigtvis måste vara koffein i så välj helst något utan Taurin, då det numera finns tester som visar att taurin i kombination med Koffein KAN vara dödligt, eller åtminstone öka risken för en hjärtattack (Även hos unga, friska människor; inte bara gamla gubbar)

  Virre: Gud nej, det vore ju rent vidrigt :S Taurin heter som det heter, just för att det först upptäcktes i gallan hos en tjur. Den Taurin som återfinns i energidrycker är dock tillverkat på syntetisk väg. Läs först, ställ frågor sen. Då undgår du att verka som en idiot.

  Det får räcka såhär. Det finns mängder med information som saknas på den här sidan :/ Krävs en rät stor uppdatering, enligt mig

 7. “Hej !
  Jag undrar om ni vet vilken av alla energidrycker som är bäst att dricka innan träning/match?”

  Du ska inte dricka sådan skit innan, ta snabba kolhydrater istället. Finns att beställa på kosttillskotts-webshoper. Eller så käkar du någon frukt.

  “är inte taurin tjursperma?”
  Gick du på den? Den är ungefär lika dålig som myten “det finns glas i snus”, när det i själva verket är saltpartiklar.

 8. Oj, här fanns det en hel del okunskaper…

  Att säga att energidrycker är kassa att ta innan träning/match är en ren lögn sedan det finns omfattande forskning om att dem är prestationshöjande.

  Vilken av ingredienserna i drycken som står för den ergogena effekten är däremot inte helt klart. Koffein, i sig, är däremot vetenskapligt belagt att ha en stor prestationshöjande effekt på submaximala konditionsarbeten.

  Huruvida taurinet i sig är prestationshöjande vet man inte säkert. Forskning på området pågår, även om det mest hitills handlat om studier på råttor.

 9. Vadå, varför skulle Taurin vara boven i dramat, eller som det låter, det dåliga eller farliga i drycken.
  I ringa mängder – jag menar små mängder, ungefär som 1 burk energydryck innehållande Taurin någon gång då och då känns som ofarligt när det handlar om ett kroppseget ämne ju.
  Har själv aldrig känt något negativt, trots att jag även druckit Red Bull med vodka på krogen, totalt kanske ca 1 liter tilsammans med sprit. Fast nu så undviker jag sådana mängder. Red bull eller något annat med samma smak är fortfarande det bästa att blanda med ren ofärgad spritdryck.

 10. Taurin är en aminosyra och helst ofarlig, den är bra för hjärtat och blodsystemet, bland annat. Man kan köpa ren taurin på nätet, har en 100g påse här just nu, brukar ta 3g i sammanhang med träningen.

 11. är taurin ett farligt ämne ? är taurin narkotika ? är taurin beroende framkallande ? är taurin farligt att dricka i stora mängder ? kan taurin ge hjärtinfarkt i överdos ?

  svara ¨så snabbt som möjligt . tack

 12. Om d e nån som tror att Taurin e ett kroppseget ämne så måste jag bara påminna om att d Taurin som finns i energidrycker e framställda på syntetisk väg o är därför nåt som kroppen inte känner igen… vår kropp vill inte ha syntetiska grejer tyvärr.., alltså inte kroppseget även om man skulle önska att d va så

  1. Henna, om man tillverkar syntetiska taurin-molekyler som ser ut precis som de taurin-molekyler som är producerade i kroppen, hur ska kroppen kunna se skillnad på dem?

 13. Ska bara tillägga att visst produceras d Taurin i kroppen men d som tillförs genom energidryck e konstgjort dock

 14. Till Eva: Taurin gör att hjärtat slår snabbare och därav ökar prestationsförmågan. Det finns ingen säker forskning om det är farligt eller inte. En del säger att det är det och andra säger att det inte är det. En sak som dom är rätt så gemensamt säkra om är att det är farligt med taurin drycker ihop med alkohol. Det ska heller inte va farligt att dricka typ 1 energidryck om dagen (?). Jag dricker iaf några i veckan.

 15. Hej, min kompis dricker i stort sett 1 till 2 powerking(engergi dryck med taurin, och mycket koffein)per dag

  Är det farligt?

  Undrar om det är någon som vet…

 16. @Hanna N: Vi har ingen medicinsk utbildning. Förslag: ring sjukvårdsrådgivningen på nummer 1177, webbplats //www.1177.se/

  Men, det är mer koffein i en kopp kaffe än i en powerking.

 17. hej matilda. tycker inte du ska dricka energidryck innan träning. det är farligt kände en kille som gjorde de o hans hjärta stanna.

 18. @Sara: Varför skulle en kille få dricka energidryck, men inte tjejer? Förstår inte logiken i det.

  @Hanna N: Tycker inte att någon ska dricka kaffe eller energidrycker innan 15 års ålder. Koffein är inte speciellt nyttigt för nerverna.

  @David: Och David, det du sade låter faktiskt som en riktigt bra idé. Det finns nog säkrare fakta där än här.

  1. Till Olle: Sara skrev faktiskt att varken killar eller tjejer borde dricka Energidrycker. Läs kommentaren ordentligt istället!

 19. Hej! Jag läste bakom energidrycken och några andra slags dricker som innehåller taurin och sedan sökte jag bara taurin i Google att vad det är. det står att det är Cow spermie då jag är inte säkert;( på riktigt är det så Elr inte????! Snälla svara

  1. Att taurin skulle vara tjursperma är en skröna.
   Taurin kommer från att man först upptäckte det i tjurgalla.
   Idag är det syntetiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *